widget

Egy olyan Mongoose freeride bringát kaptunk javításra, aminek letört a váltófüle. Önmagában ez nem lenne egy nagy javítás, ha lehetne cserélni a váltót tartó fület.

Eredeti papucspár

 

Ennél a bringánál nem lehet külön cserélni a váltófület, ha letörik vagy megsérül. Maga a hátsó háromszög forgáspontjait összekötő papucs a váltófül is egyben. Érdekes megoldás, mert ha cserélni kell a váltófület, akkor a papucsot kell cserélni, az viszont itthon nehezen beszerezhető. Az eredeti ejtőpapucsos volt, de mivel úgy is újat kellett gyártani, mi már átütő tengelyesre gyártottuk mindkét oldalt, mert ilyenkor már érdemes párban cserélni.

Átalakított átütőtengelyes papucspár

Első lépésben megrajzoltuk a méretarányos 3D modelleket. Azután készíteni kellett egy készüléket, amire lefogatjuk az alumínium nyersanyagot, illetve amin felvesszük a nullpontot. Ezután készítettük a CNC programot. Központfúrással majd fúrással indítottunk. Ezután egyszerű kontúrmarással körbeforgácsoltuk a formát, majd leforgácsoltuk a felesleges anyagot a szükséges rádiuszokkal együtt.

Készülékre rögzítve

A végeredmény egy erősebb befogást biztosító átütőtengelyes papucspár, ami stabilabbá is teszi a gépet.