widget

Többek között Kollár Peti termetes testalkata miatt is, illetve nagyobb kerékméretre váltás miatt volt szükséges a Canfield Brothers Jedi vázának átalakítása.

Gondos tervezőmunka eredményeként születtek a bringa új hátsó papucsai. Peti maga tervezte meg az alkatrészeket és több változatot is megvizsgált.

A 3D modelleket terheléses szimulációkkal vizsgáltuk és a legjobbat küldtük gyártásba a Mátra Industrial Manufacturing CNC műhelyébe.

A jobb és bal oldali papucsot egyetlen alutömbből forgácsoltuk ki, több lépésben, több szerszám használatával.

A CNC forgácsolás után a hegesztés előkészületei következtek. Ehhez kellett még néhány alkatrészt gyártani. Az új papucsokat pontosan pozicionálni kell, amit egy pár lézervágott lemezzel és néhány esztergált alkatrésszel csavaroztunk össze.

A lézervágott lemezek kötik össze a váz hátsó háromszögét, vagy is a láncvillát és a támvillát. Szerencsére minden gép adott a Mátra Industrialnál, így a lézervágott alkatrészek is ott készültek.

A láncvilla és a támvilla közé a kritikus ponthoz külön erősítést gyártottunk, amit szintén belehegesztettünk.

A hegesztést végül Máriusz mester készítette, ami igencsak szépre sikerült.

Hegesztés után a hőkezelés következett.

A fényezés előtt az első tesztre Ausztriába, Shöcklbe vitte Peti a gépet, ahol nagyon jól teljesített. Annyira, hogy egész évben elmaradt a fényezés és sorra járta a bikeparkokat. Túlélte Maribort, Rózsahegyet, Saalbach-hinterglemmet, és nem utolsó sorban Peti bringázási stílusát is 🙂

Miután jónéhány bikeparkban járt, a Mátrát is megmutattuk neki, de ott is helytállt. Jónak bizonyult a tervezés. Szépen sikerült a cnc forgácsolás és a hegesztés is. A súly itt nem volt szempont, különben is „a súly a megbízhatóság jele” 🙂

Végerredmény egy állítható 27,5 illetve 29″ kerékméretű erős váz, állítható láncvilla illetve tengelytávval.

Köszönjük a segítséget MIM! Mátra Industrial Manufacturing. Gépi forgácsolás, cnc és hagyományos gépeken, lézervágás, 3D nyomtatás, hidraulika tömlő gyártás. Csapágy és hidraulika bolt: