widget
Az idei második downhill versenyünket egy kicsit nehézkesen sikerült csak összehoznunk. A tavaszi versenynél még úgy tudtuk, hogy a pálya a sípálya tulajdonosához tartozik, és elég csak tőle engedélyt kérnünk, de mint az egy erdőfelügyelő jóvoltából kiderült, az erdőben haladó szalkaszok állami erdőben haladnak, ezért szükséges az erdőgazdálkodó hozzájárulása valamint az erdészeti hatóság illetve a környezetvédelmi hivatal engedélye is.

Majdhogynem az utolsó utáni pillanatban kezdtünk bele az engedélyeztetésbe. Szerencsére az erdőgazdálkodó, rugalmasan kezelte a kérelmünket és gyorsan kijelölték nekünk az erdészeti térképen a pályát, amit elküldtünk a környezetvédelmi hivatlanak és az erdészeti hatóságnak is. Megtudtuk, hogy a kérdéses terület nem védett terület, így a szakhatósági díjak befizetése után mindenhonnan megkaptuk a szükséges hozzájárulásokat engedélyeket, természetesen szigorú előírásokkal.

Rajt-Robi

Igyekeztünk minden előírást betartani és maximálisan eleget tenni a kéréseknek. Ezeket az előírásokat eddigi versenyeinken is betartottuk, szinte természetesnek vettük. A szemetet eddig is szelektíven gyűjtöttük és igyekeztünk mindent letakarítani magunk után. Sőt olyan szemetet is összeszedtünk, ami nem tőlünk származott.

Szelektiv

A környezetvédelmi előírásokra is felhívtuk a figyelmet. A rajtban, célban és a pályán is helyeztünk el figyelmeztető információs táblákat, illetve a hangosbemondó is többször bemondta, hogy mire figyeljenek a versenyen résztvevők illetve a nézők.

3

A versenyt megelőző napokban az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, ugyan is három napig szinte megállás nélkül esett az eső. Szerencsére a versenyt megelőző napon, amikor szalagoztuk a pályát, már nem esett. A szél viszont fújt, ami gyorsan felszárította a talajt.

AZsani1

A pénteki naptól már ragyogó napsütésben gyakorlohatott az a 63 versenyző aki benevezett az idei második összesen pedig a IX. Kékes Downhill versenyre.

PA5

Két új támogatóval is bővült a verseny. A Decathlon jóvoltából a nevezők rajtcsomagjait és a díjazottak ajándékait tudtuk bővíteni. A NoControll pedig a díjazásba ajánlott fel pólókat.

BZ4

A Kékesi Sícentrum jóvoltából idén már szivacsok is kerültek a veszélyesebb helyekre. Talán ennek is köszönhető, hogy a kisebb sérüléseket leszámítva balesetmentesen zajlott le a verseny. A rendezvényt biztosító Kékes Kutató Mentő csapatnak így alig volt dolga a hétvégén.

KG1

A pálya nyomvonala a megszokottól kicsit eltérően lett kiszalagozva. Ezáltal egy kicsit nehezebb, fárasztóbb lett. Ez meg is látszott az időeredményeken. A tavaszi időkhöz képest kb. 10 másodpercel lett hosszabb.

Apro1

A verseny végig jó időben és nagyon jó hangulatban zajlott. Az időmérő futam egy órakor rajtolt, kategóriánként. Eőször a gyerekek, a nők, majd a juniorok, seniorok és a végén a felnőttek. A merev vázzal indulók a saját korcsoportjukban indultak, végül viszont külön kategóriaként lettek díjazva.

RD1

Az időmérő futamon még mindenki tartogatta az erejét a döntőre, ami délután háromkor rajtolt.

NS1

Először a gyerekek indultak ismét, az időmérő alapján fordított sorrendben. Közülük Cseh Martin tudott a leggyorsabban lejönni a pályán. Mögötte Apró Tóbiás és Kiss Zoltán volt a sorrend. Mindhárman tudtak javítani az idő eredményeiken! Le a kalappal a gyerekek előtt, hiszen ugyan azt a pályát teljesítették amit a felnőttek.

wDobogo-gyerek1

A lányoknál mondhatni papírforma eredmény született. Megyaszai Lilla magabiztosan, sok fiút is maga mögé utasítvan 3:46.12-es idővel nyerte a kategóriáját. Nagy Odett és a döntőben hibázó Nagy Zsanett előtt.

Lillának ezúton is gratulálunk és sok sikert kívánunk a szeptemberi világbajnokságra! Hajrá Lilla! Szorítunk neked!

wDobogo-noi

A lányokat a legöregebb korosztály a Senior 2 (35 év felettiek) követte. Itt az időmérőben és a döntöben is Csendes Zoltán bizonyult a leggyorsabbnak. Mögötte két öreg betyár, Fekete Robi és jómagam végeztünk.

wDobogo-S21

Senior 1 (30-35 év közöttiek) kategóriában Sebestyén Krisztián (FRO Racing) magabiztosan uralta a mezőnyt. A döntőben 3:29.99-es abszolut harmadik idővel állhatott fel a dobogó legfelső fokára, csapattársa Gál Lukács és a merev bringával induló Tóth Norbert fölé.

wDobogo-S1

A seniorokat a juniorok követték. Az idei Junior Országos Bajnok, Muszula Balázs a címéhez méltóan szinte esélyt sem hagyott a többieknek. Az időmérőn több mint húsz másodperces előnnyel nyerte a kategóriáját. A döntőben még egy másodpercet tudott javítani, amivel meg is őrizte az első helyét a merev bringával versenyző Szőlős Gergő előtt. A dobogó harmadik fokára pedig az egri Kelemen Marci állhatott fel.

wDobogo-J1

Végül pedig a legizgalmasabb versenyt ígérő Felnőtt kagetgória következett. Az időmérőt még a helyi tehetség, Várkonyi Viktor nyerte a Limit Racing Team versenyzője és az idei Downhill válogatott Keresztes Péter előtt. A döntőben viszont fordult a kocka. Mindössze néhány tized másodperc döntött Peti javára. Viktor a második lett, míg a harmadik helyre csapatunk nagy reménysége a tavalyi junior válogatott Tóth Erik érkezett.

Hivatalos eredménylista letölthető itt >>>

ZzDobogo-F2

Ismét egy jó hangulatú, pörgős, látványos versenyt láthatott, aki ellátogatott az ország legmagasabb pontjára. Köszönjük azoknak akik eljötttek, rajthoz álltak és jelenlétükkel emelték a verseny színvonalát.

Köszönjük a nézőknek is a szurkolást, jó volt látni, hogy ilyen sokan feljöttek az ország csúcsára. Köszönjük a terület tulajdonosnak, az erdőgazdálkodónak, az erdészeti szakhatóságnak és a környezetvédelmi hivatlanak a gyors és rugalmas elbírálást és az engedélyezést!

egererdo logo

A legnagyobb köszönet a segítőinknek, akik nélkül nem jött volna létre a IX. Kékes DH. Köszönjük a segítséget: Greskó Zsuzsanna, Szecskő Katalin, Nagy Zsanett, Szűcs Dávid, Tamás Győző, Bartók Zoltán, Nagy Szilveszter, Szilágyi Ákos, Komjáti Géza, Molnár Tibor, Szobóczki Gergő, Tálas Márton, Tóth Nándor, Siegl Károly, Klauber Krisztián.

ZZZKKM

Szintén nagy köszönet a Kékes Kutató Mentő csapatának a verseny biztosításáért.

Kutatomento

A Kékesi Sícentrumnak, Kobzi Tamásnak, Patkós Tündének, Kiss Tibornak és Kiss Ferinek.

Kekesteto sicentrum logo

A precíz és pontos időmérésért Gótzy Antalnak nagy köszönet!

 

Végül de nem utolsó sorban köszönet a támogatóknak!

pedal kerekpar logo szines vektorKB-manufakturalogo-hd-decathlon-476DAKINE-LOGO-KicsiNCLOGO2015newOneal-logo-600REÁL FOREST LOGÓ3

Végezetül pedig az erdőgazdálkodó hozzájárulásában foglaltak szerint: ” A verseny által igénybe vett területen a szervező köteles megszüntetni a pályát a verseny után, illetve köteles az eredeti állapotnak megfelelően helyrehozni a területet. ” 

Ennek megfelelően elbontottuk és elszállítottuk a nyomvonalon található összes épített raklapos ugratót. Visszaállítva ezzel az eredeti állapotokat. Ezt a feltételt szivesen teljesítetük, mivel az évek során ezek az elemek már eléggé elhasználódtak. Veszélyessé váltak. A területen az erdőgazdálkodó a télen fakitermelést végez aminek hatására az erdő és a nyomvonal várhatóan teljesen átalakul.

 

WP 20150824 13 57 26 ProWP 20150824 14 12 51 Pro

WP 20150824 15 05 31 ProWP 20150824 15 05 32 Pro

WP 20150824 14 49 03 ProWP 20150824 14 55 39 Pro

Mi a téli hónapokban elkezdjük a területen állandó használatú nyomvonalak engedélyeztetését és megtervezését. (Gyerek, családi, kezdő, haladó, felnőtt) Remélhetőleg tavasszal már tényleg egy teljesen új pályán rendezhetjük a jubileumi 10. Kékes Downhill versenyt!

Addig is még Októberben találkozunk Kékestetőn a sípályán egy retro dual szlalom versenyen!

Nagy Zoltán ET és a Mátrai Betyárok KSE csapata.

ZZZMbkse1

Több kép a verenyről itt:

Nagy Zsanett – Szűcs Dávid fotok itt >>>

Standmag-Huszár Balázs fotok itt >>> 

Komjáti Géza videoja: