widget

Nem meglepő módon idén is Eplény adott otthont a downhill országos bajnokságnak, sorozatban már a hatodik alkalommal. A meglepő sokkal inkább az volt, hogy a tavaly beharangozott és újra útjára indított kupasorozat idén újra elmaradt. Megint be kell érnünk egyetlen szövetségi versennyel.

Mi egy hat fős csapattal érkeztünk. Tóth Erik idén open kategóriában versenyzik, csak úgy mint Balázs Bence. Az utánpótáls csapatunk viszont most is erős. Három ifjú titán indult a liszenszes junior kategóriában. Név szerint Kovács Viktor, Cseh Martin és Apró Tóbiás. Az öregeket pedig Székely András képviselte.

 

A pálya nem sokat változott az elmúlt évekhez képest. Száraz időben poros csúszós a talaj, így volt ez most is. A csapatnak nem okozott gondot, erre számítottunk.

Tóth Erik -Fotó: Limit Racing

Foto: Limit Racing

A szombati napot, problémamentesen zártuk, leszámítva Apró Tóbiás fékhibáját, amit egy fékcserével orvosoltunk. Délután már Tobi is tudott normális köröket menni.

Fotó: Kassák KSE

A srácok nem hajtották túl magukat, tartalékoltak a versenynapra, ahol az időmérő és a döntő futam előtt, két mért kört kellett teljesíteni.

Fotó: Kassák KSE

Vasárnap mindenki izgatottan várta az időmérőt és a döntőt. Először az Open kategória (ami egyébként a legnépesebb, több mint 100 indulóval) rajtolt, majd jöttek a Seniorok, Juniorok, Nők és végül az Elit.

Fotó: Kassák KSE

Erik az időmérőben egész jó tempót diktált a pálya felső részén. Az alsón viszont kicsúszott és esett. A hátsó váltója bánta, ami leszakadt.

Sok-sok kötegelővel és egy imbusszal sikerült egy fokozatban felrögzíteni a döntőre, így Erik elrajtolt, de tekerni viszont nem nagyon tudott, mert a fokozat túl könnyűnek bizonyult, viszont így is a top 10-ben végett! 9. lett a 115 indulóból! Szép teljesítmény! Kíváncsiak lettünk volna, hogy mire lett volna képes, ha tud váltani.

Fotó: Blawg photograpy

Balázs Bencének végre összejött egy hibátlan verseny. Most nem kellett vázat hegeszteni szombat éjszaka, és a rajtból sem szólították ki defekt miatt. El is tudott indulni és célba is ért, nem is akármilyen helyen!

Fotó: Kassák KSE

Az időmérőn a második helyet sikerült megszereznie, amit a döntőben is sikerült megőrizni. Két másodpercet javított, és csak fél másodperccel maradt el a kategóriát megnyerő Freeriderzes Zacsik Ádámtól! A harmadik helyen pedig egy nagy név Krizsák János végzett. Őket követte a szintén Freeriderzes exbetyár Palla Gergő és Ziskó Balázs.

Dobogo-Open-Foto: Limit Racing

Fotó: Bringasport

Az „öregeknél” Székely Andrásnak már nem volt ilyen szerencséje. Az időmérőn tönkrement az első teleszkópja, így a kilencedik helyet tudta megszerezni, viszont a döntőben már nem tudott elindulni. Reméljük legközelebb sikerül!

Székely András MBKSE - Foto: Blawg photograpy

Fotó: Blawg photograpy

Az Senior kategóriát követték a fiatalok. Az időmérőn a 17-ből Apró Tóbiás 15. Kovács Viktor 12. Cseh Martin pedig az előkelő 6. helyen végzett. Mindenki tudta, hogy a döntőben javítani kell. Egy hibátlan, jól összerakott körrel meglehet a dobogó.

Fotó: Kassák KSE

Apró Tóbiás sokat kockáztatott és 11 másodpercet javítva a 11. helyre jött fel.

Fotó: Kassák KSE

Kovács Viktor is tudott javítani 7 másodpercet, így a 10. helyen végzett.

Foto: Bringasport

Cseh Martin az egész versenyhétvége alatt nagyon taktikusan bringázott. Fekszik neki az új gép, és nagyon ügyesen osztotta be az idejét és erejét. Minden hibátlanul működött, ami a Mátrában edződött Martinnak az időmérőn egy hatodik helyet jelentett.

A döntőben mindent beleadott és egy szinte hibátlan körrel sikerült 2:14.559-ről javítania 9 másodpercet! Végül 2:05.753-as idővel a negyedik helyet kaparintotta meg a hibázó Muszula Balázs előtt.

Fotó: Bringasport

A junior kategóriát végül Ferenczi Marcell nyerte meg Veres Gusztáv és Zügn Olivér előtt. Őket követte Martin és Muszula Balázs.

A lányoknál ismét öröm volt látni a teli dobogót! Jó látni, hogy ott is van utánpótlás és van küzdelem! A lányok végig nagyon közel voltak egymáshoz. az időmérőben mindössze egy-két másodperc válaszotta el őket. A döntőt végül Seffer Judit nyerte a mindössze 14 éves Bokros Csenge Anna és Vincze Erzsébet előtt. Szép volt lányok!

Végül az Elit felnőtt kategória következett, ahol szintén izgalmas futamokat láthattunk. A bajnok Palotai Gábor lett Liszi Attila és Zámbó Dávid előtt. A dobogósoknak ezúton is gratulálunk!

Köszönjük a fotókat: Bringasport, Limit Racing Team, Kassák Downhill KSE, Blawg photograpy, Somogyi Péter.

Hivatalos video: