widget

Tóbiás, becenevén Tobi már egészen kisgyerek kora óta downhillezik. Nyert már gyerek katetóriában a Kékes DH versenyen és rendszerint a dobogón végez. Ebben az évben junior korba lépett és csatlakozott a csapatunkhoz, ahol olyan célokat tűzött ki maga elé, mint pl. indulni az IXS Rookies Cup sorozaton.

Ez egy külön gyerek kategória az európa kupán belül. Az itt szerzett tapasztalatairól és az Országos Bajnokságon elért eredményeiről olvashatjátok most a beszámolóját:

viber image„Ha valaki még nem ismerne Tóbi vagyok és idéntől magam is Betyár. Eddig licensz nélkül gyerek kategóriában versenyeztem, de ebben az évben már a junior versenyengedélyemet is megszereztem.

Egy s-es méretű Last Herb fully bicajom van ami elég nehéz és már kicsi is nekem. A következő szezonra szeretném lecserélni egy nagyobb méretűre és nagyobb kerekűre. Ezzel már nehéz volt eredményesen versenyeznem. Viszont ebben a szezonban apám révén sikerült Németországban több versenyen is elindulnom az IXS Rookies Cup sorozatban http://www.ixsdownhillcup.com/de/Rookies-Cup-2017.

Az első ahova eljutottunk az Winterberg május 25-28 között. Sajnos a durva túljelentkezés miatt nem sikerült downhillben benevezni, így csak a fourcross versenyen tudtam indulni. A bringám nem egy 4x bringa, de a selejtezőn így is tovább jutottam. A versenykörben viszont sikerült egy nagyot zakóznom, így ott már nem jutottam tovább. Maga a verseny és a környezet lélegzetelállító volt. A szervezés kitűnő és a maga a bike park is minden jóval felszerelt: http://www.bikepark-winterberg.de. Leginkább a felvonó működése tetszett nekem, a fourcross verseny pedig nagyon jó tapasztalatszerzés volt.

IMG 0555

A második versenyre már sikerült időben beneveznem Steinach-ba, amit június 24-25 között rendeztek. A verseny napján gyönyörűen sütött a nap, így száraz gumival indultam. A pálya viszonylag nehéz volt.. Egy elég hosszú sprinttel kezdődött, majd egy ugróval egy gyökeres részhez érkeztünk ami tele volt olyan gyökerekkel, amiken könnyű volt elcsúszni. Több kisebb ugró és gyökeres rész is volt, ezek után pedig egy pihenősebb szakasz következett, ami után egy ugrató vezetett be a frissen épített pályarészbe. Komoly és éles kanyarok után kiérkeztünk újra egy tisztásra, amin a pálya legnagyobb ugratója volt, Ezután füves rész következett ami bevezetett a legnehezebb gyökeres részbe. A pálya 4 rázósabb kanyarral és egy ugratóval végződött.

Az alábbi videoban az U19 győztes Tim Spona mutatja be a pályát:

 

IMG 0542

Az időmérő körben sikerült elesnem a pálya közepén, így az nem sikerült túl jól. A versenykörben sem voltam szerencsésebb, mert ott meg defektet kaptam, így sajna utolsó lettem. A verseny szervezése magas színvonalú volt, szinte bármit meg lehet venni ilyen versenyeken amikre szükséged lehet akár gyártóktól akár másik bringástól. Nagyon jó a hangulat, szombat este például a közeli strandon segges ugróversenyt rendeztek nekünk. 🙂 🙂 🙂

A következő versenyem idehaza volt az Országos Bajnokság Eplényben. A hétvége itt sem volt probléma mentes, kezdve a fékekkel. A szombati edző napon csak délután tudtam igazán jókat menni, amikor is lecseréltük a fékeket.  A vasárnapi kötelező edzések után az időmérőben még tartalékoltam, a döntőben viszont javítottam 11 másodpercet és a junior 11-ik helyezett lettem. Csapaton belül viszont leghátul végeztem, hiszen Kovács Viktor 10. Cseh Martin pedig a 4. helyen végzett. Ez azt bizonyítja, hogy van még hová fejlődnöm, de keményen edzek és bízom benne, hogy egy jobb bringával jövőre jobb eredményeket sikerül elérnem.

IMG 0541
Az OB után Ausztriában Serfaus Fiss Ladis-ban augusztus 4-6 között indultam. Az első verseny Rookies Cup volt, azonban a vasárnapi mint aznap számunkra is kiderült a gyermek világbajnokság volt! Szombaton még sütött a nap hétágra, de vasárnapra zuhogó esőben vágtunk neki a versenynek. VB szinthez illő nehézségű pályával volt dolgunk.

Tobi-2016-09

A rajtot követően azonnal egy komolyabb gyökeres, kanyaros rész jött, majd egy kicsit lazább rész. 3-4 kanyart követően jött az újabb gyökér-kert, amiből egy épített fa átvezető vitt ki egy tisztásra, amin egy sziklás kanyar után jött a pálya legnagyobb ugrója. (kb. 6-7m) Ezt sajnos vasárnapra lezártak, mert egy nagy baleset történt miatta.

Tobi-2016-03

Ezután egy gyengébb gyökeres kanyarból jött egy újabb ugró ami egy lapos kanyarba vezetett. A kanyar után egy elég hosszú gyökeres rész következett, ami megint csak kivezetett a fák közül. Egy-két lapos kanyar után jött a legnehezebb kanyar amit több helyről is be lehetett venni.

Tobi-2016-02

Még egy hosszú mandiner majd north shore és egy éles levágásokkal, derékszögű kanyarokkal tarkított gyökeres rész jött. Ezek után pihenős visszafordító kanyarok és az egyedüli tekerős rész. Végül 3 ugró, egy hosszú gyökeres rész vezetett le a célhoz. Maga a pálya kialakítása valóban VB-hez méltó volt, öröm volt rajta bringázni. Mindkét napon száraz gumival indultam a vasárnapi eső ellenére is. A VB-n 63 induló közül a 43-ik lettem.

Egy video a gyerek világbajnokság pályájáról:

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha van lehetősége, akkor próbálja ki ezeket a pályákat és a jövőben minél több magyar versenyző is induljon ezeken a tényleg profi szervezésű és pálya kialakítású versenyeken. Egyébként a nevezési díjak olyan 40-50 EUR között mozogtak. Ebben a kempingezési lehetőség is benne volt Serfaus Fiss Ladis-ban.

Köszömöm a szüleimnek, hogy segítségükkel eljuthattam ezekre a versenyekre! Nagyon jó tapasztalat szerzés volt az idei év. Remélem jővőre mégtöbb versenyre eljutok és mégjobb eredményeket érek majd el.

Tóbi

Videok és képek itt>>>

és itt >>>