widget

Bemutatkozás

Az 1980-as, 1990-es évektől kezdve egyre nagyobb népszerűségnek kezdtek örvendeni a kerékpáros extrémsportok. Magyarország sokféle földrajzi adottságának köszönhetően, hazánkban is különböző változatai alakultak ki, melyek gyorsütemben terjedtek. Észak-Magyarország legmagasabb hegységén (1014 m) és környékén a legközkedveltebbnek a hegyikerékpározás bizonyult. Sok fiatal próbálta ki magát benne, kisebb-nagyobb eredményeket elérve, mind hazai, mind külföldi viszonylatban is, vagy egy mindennap űzhető élvezetes, egészséges hobbiként. Közülük sokan működtek közre más városok egyesületeivel is. Azonban a közös érdekek lokálisan is egymásra találtak…tenni szerettek volna a sportág fejlesztésének, elterjedésének érdekében, összhangban szeretett környezetük, a Mátra védelmével, megóvásával. E generáció gépezetébe tartozik bele egyre bővülő baráti társaságunk is.

csapat

Egy saját kezdeményezés a mátrai kerékpáros sportegyesület létrehozásának ötlete 2005 környékére nyúlik vissza. Ekkor még csak megfigyeltük, beszélgettünk arról, hogy miként lehetne összehangolni a Mátra, a sportot kedvelő, sportolni vágyó fiatalok és társaságunk közös érdekeit. Elképzeléseink a tágabb baráti köreinkben is érdeklődőkre, aktívan tenni akaró szintén hegyikerékpáros személyekre találtak, így konkrétabb tervek szövésébe ástuk bele magunkat a megvalósítást, eredményességet kitűzve célul. Sok más fontos lehetőség megvitatása mellett, a szervezet nevének kiválasztására is nagy gondot fordítottunk. A legtesthezállóbb névnek, az egyhangúan elfogadott „Mátrai Betyárok” kifejezést véltük, ugyanis ez kellő bátorsággal utal a Mátra történelmének 18.-19. századára, amikor ezen a tájegységen élt betyárok (adott korban jelentése: bujdosó rablók) – akik először negatív tulajdonsággal kerültek köztudatba társadalmi kitaszítottságuk miatt, majd népi hősökké váltak – a gazdag emberektől lopva segítették a szegényeket, gyakran álltak a jobb, igazságosabb társadalomért küzdő politikai harcok élére, lettek szimbólumokká. Ezen „igazságosság” eszményre építve, ennek jegyében szeretnénk összefogni társadalmi csoportokat, támogatni hasonló elképzeléssel rendelkező egységeket, segíteni egymást, valamint megőrizni, kihasználni e környék természeti adottságait.

M3

Nevünk a történelmi utalások mellett az alapító tagok többségének lakóhelyére, az ötlet megszületésének helyére, a leginkább fejleszteni kívánt térségre utal. Bárkit szívesen fogadunk az ország, világ bármely pontjáról, aki szintén szeretné az adott elvek vallása (pl. levegőszennyezés, szemetelés visszaszorítása…)mellett űzni kedvenc hobbiját, kapcsolatokat kialakítani, barátságokat kötni, segíteni jó célok megvalósítása érdekében.

Az egyesület neve: Mátrai Betyárok Kerékpáros Sportegyesület 
Rövidített neve: MBKSE

Székhelye: Mátrafüred 3232 Hegyalja út 50.

Alapításának idopontja: 2007. december 2.

Működése kiterjed Magyarországra és a környező országok egész területére. Az egyesület politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak támogatást nem nyújt.

M1