widget

Ebben az évben a szokásos őszi Kékkeresztet augusztus végére terveztük. A Mátra Maratonnal együtt lett volna a DH verseny. Ezt még év elején egyeztettünk a maraton szervezőivel. Az erdészet azonban akadályokat gördített elénk. A verseny tolódott, először, mert a DH-val együtt a maraton már túl nagy igénybevételt jelentett volna a Mátrának.

Molnár Geri

Ezután Kékestetőn kezdett fakitermelésbe az Eger Erdő Zrt. Meg kellett várnunk míg a kivágott fákat elszállítják és újra használhatóvá teszik a túrautat. Így került október elejére a verseny.

5Talajerozio2

Reménykedtünk, hogy mire a verseny időpontja eljön, a munkálatokat is  befejezi az erdészet. Ez szerencsére így is történt, de a túraúton rengeteg hulladékfa maradt, illetve a fakitermelő gépek keréknyomai nehezítették a dolgunkat. Nekiláthattunk a takarításnak és szalagozásnak.

DSC02540

Az egyébként is elhanyagolt állapotban lévő Kékkereszt túristaút teljes hosszának (5km) kigereblyézését a túristák hálásan fogadták és megköszönték. A versenyt viszont eléggé megosztotta az egyik, ha nem a legszebb rész a fenyves kivágása. Egy biztos, a pálya hosszabb és lassabb lett, mint tavaly. Szívszorító látvány végignézni a régi fenyvesen.

1

Szombat reggelre készen álltunk a versenyre. Az időjárás is mellénk állt, így minden adott volt egy jó hangulatú rendezvényhez. Sajnos a nevezők létszámán nem tükröződött a jó idő. Ellenben aki ott volt, az igazán jól érezhette magát, hiszen a teherautók több mint tízszer fordultak.

Soos Marcell

Összesen 46 versenyző érkezett, köztük két lány, illetve a senior kategóriában is rég nem látott arcokat köszönthettünk. Blahó Csabi elmondása szerint három éve nem ült DH biciklijén, amit erre a számára hazai versenyre leakasztott a szögről, és egészen a dobogó második fokáig kormányzott!

IMG 0030

Este a fáradalmakat a mátrafüredi Nagykátai Gyermektáborban pihenhették ki a résztvevők. Filmnézéssel és beszélgetéssel telt az este, majd sokan a másnapi jól teljesítés reményében tértek nyugovóra.

IMG 0004IMG 0006

Vasárnap reggel indult a nevezés, majd az edzés. Eközben az időmérő rendszert is beüzemelték az illetékesek. A BBF Tihany DH-ról már ismert társaság a Chronomoto jött el hozzánk is bemutatni a technikát.

IMG 0033DSC 7429B

Az elmúlt évek versenyei közül idén volt a legjobb időmérés. A rajt és cél összekötése után még egy sebességmérő berendezést is elhelyeztek a szakemberek a befutónál. Az érdeklődők pedig monitoron láthatták, ki van a pályán és hol jár időben.

7

A célba érkezők pedig azonnal megnézhették, hogy milyen időt mentek, illetve, hogy a kategóriájukban, illetve összetettben hol állnak.

6

Egy igazi profi rendszerrel dolgozhattunk.

DSC 7438BIMG 0069

Az időmérő futamra kezdett érdekessé válni a dolog. Mivel a kereszt elég köves, ezért a versenyzők nagy részének problémái akadtak. Volt rugóstag törés, felni hajlítgatás, váltóbowden szakadás. A legemlékezetesebb eset Molnár Gerivel és Hütter Attival történt meg. Ők ugyanis egy bringával indultak, mégpedig Geriével. Attila indult elsőnek az időmérőn, de sajnos már a pálya felső szakaszán gondjai akadtak a kerékkel. Így ő nem is tudott a hivatalos időmérőben eredményt produkálni. Ezekből következően Geri sem. Aztán némi küllőkulcsos segítség után Hütter Úr elindult és be is ért, csak a hátsó kerékből pár küllőt elhagyott. Ez azt eredményezte, hogy sem Ati, sem Geri nem tudott időt produkálni a versenyen. Mindketten csalódottak voltak, de sajnos a versenyhez szerencse is kell, ami most nem állt melléjük.

DSC 7589B

Összességében egy frankó verseny volt, ahol mindenki jól érezhette magát. A fáradtság leküzdéséről a Maxx energia ital gondoskodott, az áramot a Malom Fogadótól kaptuk. A szállást a Nagykátai Gyermektábornak köszönhetjük.A szállítást Dominiknak, Gere Zolinak és Szalay Istvánnak (Pedál kerékpár bolt) köszönhetjük. A verseny nem jöhetett volna létre a Shimano, KoolStop fékbetétek hazai forgalmazója a Bringarázs Kerékpárbolt, a KeletiBlokk, a Vision Street Wear illetve az engedélyeket kiadói az Egererdő Zrt. és az erdészeti hatóság hozzájárulása nélkül. A verseny egészségügyi biztosítását a Home Sped-nek köszönhetjük.

DSC 7532B

Külön köszönet a fotósoknak:  Szován Attila (Maxx Energy) Begov Gabesz, Begov Szilárd, Henzser Attila,

A versenyt végül a végig magabiztosan versenyző Szabó Endre nyerte Kékesi István és Kelemen Bálint előtt. A lányoknál Veres Bogi bizonyult gyorsabbnak Seffer Judit előtt, míg junior kategóriában Palla Gergő volt a leggyorsabb Kollár Péter és Faludi András előtt. hobby fullyban Suhajda László, hobby merev kategóriában pedig Lantos Tamás voltak a legjobbak.

2010-es Kékkereszt DH eredmények itt! 

Begov Gábor Képei:                                                                         Begov Szilárd Képei:

IMG 0185DSC 7532B

Maxx Energy Képek:

72474 161367177224820 128556420505896 429433 488058 n