widget

2012 februárján vettem egy 2009-es darabot újonnan. Azóta nap mint nap használom mind dirtön, mind városba eljutni  A-B- be, sőt még olykor nagyobb távokra is. Volt olyan időszak, amikor lejtőkön ereszkedtem vele.

Dirt teleszkópról lévén szó 100mm-es rugóúttal nyílt olajfürdő csillapítással. 32mm –es acél a becsúszó-szár átmérője és végig 1/18”-os az alu a nyakcső.

rsa-5

Jobb lábban kapott helyet a csillapítás, mely remekül testre szabható. Bal lábban pedig egy spirálrugó található, ami nem állítható előfeszítésű, de ez nem is baj. Az én súlyomhoz (80kg) tökéletes a gyári rugó keménysége pont elég, kemény és mégis az első cm-eken finoman nyeli el az útegyenetlenségeket.

rsa-4

20-as gyors záras átütő tengellyel és IS-es tárcsafék felfogatással rendelkezik. Merevsége az első tesztkörben megdöbbentett. Előtte ejtő-papucsos villáim voltak. Első körben beleszerettem a biztonság érzetében, hogy ez nem fog kitörni alólam.

rsa-7

Idén 2013- Júniusában szereltem szét egy alapos kitakarításra, karbantartásra. Megdöbbenve tapasztaltam, amit benne láttam. Egy karcmentes és teljesen hibátlan becsúszó szárat és perselyeket találtam viszonylag átlátszó olajjal, és tisztának mondható zsírral a rugós szárban.

rsa-8

Ennyi idő használat után, fekete olajra és némileg megviselt állapotra számítottam. Kellemes meglepetés. A szimeringek alatt olajozó szivacsgyűrűk találhatók és a oldalanként egy szimering, mely egyben olajzáró és porlehúzó is.

 

rsa-34

A csillapítás kúppal zárja a felső furatot

 rsa-9

Egy gyors és alapos kitörölgetés után összeraktam.  Manitou szimering-zsírral, valamint az 5W-s Motorex villaolajjal szereltem. Finom mozgással, szürcsölő csillapítással és sok remek nappal hálálja a villa a gondoskodást. Apropó gondoskodás. Porosabb körök után szereti, ha nap végén letisztítom a becsúszókról a feltapadt port. Egy-egy csepp (pl 5W-s motor) olajjal megkenve majd megmozgatva, utána letörölve a kihozza a szimerinre tapadt port is és ezzel elég is neki a törődés. Ajánlom mindenki figyelmébe ezt az eljárást (RS-villához kapott kiskönyvből merítettem az ötletet).

rsa-6

Összességében egy remek dirt villa mely 2,3, 2,4kg jával remek társ a repkedéshez. Egyszerű és mégis profin teszi a dolgát. Kis odafigyeléssel sok évig megbízható társ marad. Nagyon szerethető. Ajánlom mindenkinek, aki egy jó teleszkópot szeretne.

Írta: Tóth Dávid