MBKSE

Betyárok a DH Világbajnokságon I.

ErikVBEbben a cikkben Tóth Erik világbajnokságról írt beszámolóját olvashatjátok.

2014. augusztus 31. a magyar downhill junior válogatott tagjaként útnak indultam a Downhill Világbajnokságra, amit idén Norvégiában Hafjellben rendeztek meg. Több mint 30 óra és 2100 km után megérkeztünk a verseny helyszínére. Elfoglaltuk a szállást és szinte egyből mentem is aludni, mert a hosszú utazás teljesen kimerített és nagyon jól esett már végre rendes ágyba feküdni. Másnap miután felébredt a csapat, egy rövid eligazítást kaptunk a feladatainkról és időbeosztásunkról. Mivel keddre még nem kaptunk feladatot én a lehető legtöbb időt pihenéssel töltöttem, és igyekeztem megismerkedni a válogatott többi tagjával név szerint: Liszi Attilával, Palotai Gáborral. Keresztes Péterrel a Limit Racing Teamből, Nagy Marcival Káposzta Dáviddal a Freeriderz tagjaival.

023

Erik-l

Szerdán délelőtt bike parkoztam egy jót, úgy voltam, hogy ha már elutaztam ilyen messzire, akkor ezt nem hagyhatom, ki hiszen egy rendkívül jól kiépített pályarendszer található a vb pálya mellet. Többet is kipróbáltam az én tetszésemet leginkább Roller Coaster és az Old School nyerte el, de ezen kívül még sok jól kialakított nyomon lehetett gurulni. Délután fél 3 felé felmentünk a gyalogos pályabejárásra, ahol végre megláthattam azt a pályát, amit már számtalan videóban láttam.

A leges legelső tapasztalatom az volt, hogy mennyiben különbözik egy videó a valóságtól, hiszen a meredekség és az ugratók nagysága a videóban nem úgy jön át, mint ahogy az valójában kinéz. A pálya elég durvának tűnt gyalog, a méretek hatalmasak voltak minden 3-4-szer akkora volt, mint itthon. Próbáltam azt a nyomot megtalálni, ahol a lehető leggyorsabban tudok majd menni. A többiekhez képest én nem a sziklakertektől és a technikás részektől tartottam, engem sokkal jobban foglalkoztattak a hatalmas ugratók. Ugyanis azt tudni kell rólam, hogy én jobban szeretem a tempós, de minél inkább technikás pályákat, viszont a nagy ugratókat már nem annyira kedvelem. Ennek az is lehet az oka, hogy ilyeneken nem igazán áll módomban itthon gyakorolni. A pályabejárás után visszamentünk a szálásra ahol egymással megbeszéltük egyes részeit.

007

Szerdán már megkezdődtek az edzések. Először a nők és a juniorok gyakorolhattak. Csütörtökön összesen 3 óránk volt edzeni. A pálya bringán ülve már teljesen más képet mutatott magáról. Úgy terveztem az első köröm, hogy csak szépen nyugisan legurulok és benézem nyomokat, de Nagy Marci barátom ment ellőttem, aki nem sokat gondolkodott az első 3 ugratón és egyből beugrotta őket. Ettől felbátorodva úgy döntöttem, hogy én is nekivágok. Az első kört befejezve nagyon megtetszett a pálya. Nagyjából sikerült azon a nyomon mennem, amit előtte való nap kinéztem. Minden kör után egyre jobban éreztem a pálya ritmusát és egyre gyorsabban tudtam lejönni. Az ugratók nagy részére is sikerült összeszedni a bátorságot. Az edzés idő végére már csak kettőt nem mertem bevállalni, mégpedig az első négy nagy ugrató negyedikét és a pálya végén fából felállított utolsót.

034

Csütörtökön reggel 8-tól 9:30-ig volt még edzési lehetőségünk az időmérő előtt. Ez idő alatt az utolsó előtti ugratót is sikerült begyakorolnom, viszont a fenti nagy ugratóra továbbra se éreztem elég magabiztosságot ahhoz, hogy nekimenjek, ezért úgy döntöttem, hogy inkább kihagyom. Az időmérő 10-11 óráig tartott. Fent a rajtnál megkaptam a bringára a chipet és vártam, hogy mikor szólítanak. Amikor jelezték, hogy én leszek a következő, az ilyenkor jól megszokott izgulás tört rám, ami a rajtot követő első ugratóig tartott. Az időmérő körömet sajnos megszakították, mert egy versenyző előttem hatalmasat esett, így két időmérőt kellett jönnöm. Amint leértem már mehettem is fel a második körre, ekkor már jóval fáradtabban vágtam neki a gurulásnak mit az előzőben. Ez az időmön is nagyon meglátszott hiába jöttem jó kört a fáradtság miatt sok helyen nem tudtam úgy pedálozni, mint az előzőekben.

Palotai

Palotai Gábor

Az időmérő után megbeszéltük a többiekkel, hogy kinek hogy sikerült és lassan elindultam vissza a szállásra egy kicsit feltöltődni. Rövid pihenés és ebédelés után kisétáltunk a pályára megnézni az elit férfiedzést. Nagyon jó volt azokat élőben nézni, akiket eddig csak az interneten láthattam, jó volt látni, hogy a nagyok milyen íveken mennek. Próbáltam minden kis apróságot elnézni tőlük, hogy ezt majd én is hasznosíthassam a döntőben.

001

Szombaton még volt egy óra edzési lehetőségünk, itt próbálgattam még azokat a nyomokat, amit az előző nap kinéztem, kisebb nagyobb sikerekkel ki is jött a jó ív.

169

Vasárnap végre eljött az a versenynap, amit, már nagyon vártam. Ismét volt még lehetőség egy órát edzeni a pályán a döntő futam előtt. Ekkor már nem változtattam a nyomokon és továbbra sem ugrottam el a nagy ugratót a pálya tetején. Úgy éreztem, hogy a nyomok jók ahol jövök, és hogy ha ezt sikerül a döntőben is megtalálnom, akkor nem lesz gond.Az edzést követően 1,5 óra pihenés után eljött az „utolsó előtti kör”, ugyanis sosincs utolsó! :

074

A rajtba rettentően izgulva gurultam be, minél előbb el akartam indulni, hogy elmúljon a lámpalázam. Elindult a visszaszámlálás már csak másodpercek voltak, ekkor már semmit nem hallok csak koncentrálok a jelre, hogy indulhassak. Megszólalt a pittyegés és már indultam is. A pálya tetején sikerült hibátlanul végigjönnöm a felső sziklakertet is sikerült elég jó tempóban teljesíteni, csupán csak egy kis hiba volt, méghozzá a kormányom kicsit megakadt az egyik fába, de ez nem igazán zökkentett ki a ritmusból, inkább arra ösztönzött, hogy még jobban koncentráljak.

Brook Macdonald

A következő szakasz is elég jól kijött, a sebesség mérő kapunál 71km/h mértek, ami az időmérőn mért 61 km/h-hoz képest sokkal jobb volt. Ahogy beértem a következő sziklakertbe még minden jól ment a tempó tökéletes volt, de az egyik kanyarban megcsúszott a hátsókerék a poros sziklákon és ezt a hibát már nem sikerült korrigálnom így elestem. Amint tudtam újra felpattantam a bringára és jöttem is tovább, de mivel már nem sikerült újra kellően felgyorsulni és kizökkentem a ritmusból is, egy kis táv megtétele után lecsúsztam a nyomról, amit kinéztem és begyakoroltam. Ez egy újabb eséssel végződött. Itt eléggé megütöttem magam, egy pillanatra mikor felkeltem talán meg is szédültem.

155

Összeszedem a bringám és mentem volna tovább, de elcsavarodott a nyereg így még ezzel is időt vesztettem. Mire sikerült helyre rakni a nyerget és elindulni megjelentek az esés közben szerzett sérülések tünetei. Valamibe annyira megütöttem a jobb kezem hogy nem bírtam már rendesen fogni a kormányt és a hátulsó féket se tudtam használni, mert borzalmasan fájt két létfontosságú ujjam. Nagy nehezen beértem a célba, az időm 5:04.860 lett. Tudtam, hogy ezzel semmi esély sincs helyezést elérni, de legalább egészben befutottam a célba. Egy pár perc elteltével az ujjaim bedagadtak, és bár nehezen, de tudtam mozgatni őket. Pihenés és átöltözés után viszont már mentem is fel a pálya mellé nézőként hogy láthassam a világ legjobb bringásait.

Josh 'Ratboy' Bryceland

A rengeteg szurkoló miatt az amúgy is látványos verseny még izgalmasabbá és hangulatosabbá vált. A verseny vége után nekiálltunk lebontani a sátrat és összepakolni, ezt később a szálláson folytattuk. Igyekeztünk a lehető legtöbb mindent bepakolni az autókba, hogy hétfőn reggel csak be kelljen ülnünk és indulhassunk is haza. Hétfőn reggel 8 felé vágtunk neki a nagy útnak hazafelé és újabb 30 órás utazás vette kezdetét.

 Meg szeretném köszönni a segítséget akik nélkül nem juthattam volna el ilyen rangos eseményre!! Elsősorban szüleimnek a rengeteg bíztatást és az anyagi hátteret! Nagy Zoltánnak és a Mátrai Betyárok Kerékpáros Sportegyesületnek hogy a tagjaik közé fogadtak és segítettek felkészülni a versenyekre! A gyöngyösi Pedál kerékpárboltnak az alkatrész utánpótlást és szervizelésekért és tanácsokért! Továbbá meg szeretném köszönni a Maxxisnak, a Motorexnek, a Kool-stopnak, a Keleti Blokknak, a Dark autófóliának. A barátaimnak, akik kitartóan biztattak, de leges legjobban Begov Lőrincnek és Begov Péternek, akik nélkül soha nem ismertem volna meg ezt a sportot! 

Junior eredménylista itt!

 A világbajnokság női és férfi kategóriájának közvetítése visszanézhető a redbulltv-n itt! 

Képek és szöveg: Tóth Erik

Tóth Erik

AddThis Social Bookmark Button

Copyright by MBKSE 2012. All rights reserved. Created by VisioDESIGN

Top Desktop version