widget

23

Idén is nagyon vártuk a DH versenyeket, kíváncsiak voltunk a szövetséget ért változásokra és reménykedtünk benne, hogy lesznek újra Magyar Kupafutamok is. Végül sajnos újra csak egy szövetségi „liszenszes” versennyel kellett beérjük.

Sokáig nem lehetett tudni az idei Országos Bajnokság időpontját és helyszínét. Hosszú várakozás után végül egy hónappal a verseny előtt tudtuk meg az időpontot és rá néhány napra a helyszínt is, ami nem volt meglepetés. Lehetett sejteni, hogy újra Eplény ad otthont a lejtőző szakág DH és Fourcross Országos Bajnokságának.

337

Az időpont-választás nem volt túl szerencsés, mivel a Mátrában már hetedik éve mindig ugyan ezen a hétvégén kerül megrendezésre a Mex Se által szervezett Kékes DH verseny, amit így el kellett halasztani, pedig többen jelezték, hogy inkább a Mátrába jönnének, mintsem egy másfél perces Országos Bajnokságra. Sokan nem is jöttek el. Volt, aki pénteken megnézte a pályát és inkább Mariborba ment bringázni.

432

Mi a Mátrából egy ötfős csapattal neveztünk. A legfiatalabb versenyzőnk 10 éves a legidősebb pedig 42 múlt. Tóth Erik, junior, Tóth Dávid, Cseh Martin, Balázs Bence és Nagy Szilveszter pedig open kategóriában próbált szerencsét.

326-3

Pénteken délután érkeztünk és vettük birtokba az előzetesen lefoglalt csapathelyünket. A benevezések után a gyalogos pályabejárás következett. Az OB szervezők egy teljesen új nyomvonalat építettek, ami a verseny hétvégéjére készült el. A szinte teljesen szűz nyomokat maguk a versenyzők járták ki. A szárazságnak köszönhetően óriás por keletkezett a pályán, ami ennek ellenére többé-kevésbé tetszett a versenyzőknek. Sokan hiányolták viszont a biztonsági szivacsozást, ami a tavalyi pályán szépen meg volt csinálva.

12

A szombati nap DH edzéssel kezdődött. Legfiatalabb versenyzőnk Cseh Martin is kapott lehetőséget, hogy kipróbálja magát és a pályát. Egész ügyesen küzdötte le az akadályokat és egyre magabiztosabban ment, míg nem egy ugratón rosszul érkezett és elesett. A gyors elsősegély után a szülei bevitték a veszprémi kórházba, ahol megröntgenezték. Kiderült , nem tört el semmije, nincs komoly baja.

349-martin

A csapat többi tagja addig rótta a köröket és próbálta megtalálni az ideális íveket és beállításokat, gumikat az egyre porosabb pályán, aminek az alját néha meglocsolták.

324yeti

A szállításnál közben hosszú sorok és várakozás alakult ki, mivel egy négyszemélyes beülőben egyetlen bringás mehetett fel. Így egy kör közel egy óra is lehetett, ami a teherautós szállításokhoz hasonló idő, persze kényelmesebben. Sajnos csapatvezetők, szerelők csak fizetés ellenében használhatták feljutásra még versenyzőjük mellett is az amúgy üres helyeket. Ezen talán érdemes lenne változtatni a jövőben. Bizonyos létszám felett pedig két bringás mehetne egy beülőben.

Szecskai András

Számunkra a szombati DH edzés komolyabb technikai probléma nélkül zárult. Kezdődhetett a fourcross, ahová csapatunkból ketten, Tóth Dávid és a sok év kihagyás után újra versenyző Balázs Bence nevezett. Dávid még a DH edzésen eltörte a lábujját, ami miatt visszafogottabban ment, de becsületből elindult.

325-qtya1

Bence kisbringával vállalta a futamokat. Az időmérőn 10. helyen kvalifikálta magát 49-348-as idővel.

Balázs Bence

Az első két futamában másodikként jutott tovább, a harmadikban viszont nem volt szerencséje. Rossz rajthelyet kapott, ahonnan csak harmadik helyen ért célba és végül a 10. helyen zárt.
A versenyt végül a szintén sok év kihagyás után visszatérő Krizsák Jani nyerte Hódi András és Szabó Endre előtt. Teljes Fourcross eredménylista itt.

114

Következett a várva várt vasárnap a Downhill időmérővel és döntővel. Legfiatalabb versenyzőnk Martin egy bemelegítő kör után úgy döntött, hogy mégsem vállalja a kockázatot és visszalépett az indulástól. A szombati esése miatt nem volt elég magabiztos. Ezúton is köszönjük a szervezőknek, hogy lehetőséget biztosítottak neki.

Gál Lukács

Legidősebb versenyzőnknek Nagy Szilveszternek többször is meggyűlt a baja a meredekebb poros részekkel. Több eséssel végül azért csak teljesítette a pályát.

Tóth Dávid

A lábujj törött Tóth Dávid egy Merida Slope bringa nyergében vágott neki a futamoknak. Biztonsági köröket ment az időmérőben és a döntőben is. Végül 2:24-es idővel a 38. helyen végzett.

Balázs Bence

Balázs Bence kölcsön bringával vágott neki a DH versenynek, ami nem jelentett neki problémát. Hamar megszokta a Norcot és nagyon élvezte vele a pályát. Körről körre egyre jobban ment. Az időmérőn taktikusan csak egy lazát gurult és a 35. helyen végzett, majd minden erejével a döntőre koncentrált. Itt azonban egy hihetetlen technikai probléma viccelte meg. A hátsó lánckeréksorból egész egyszerűen eltűnt egy lánckerék és ha ebbe a fokozatba váltott, nem volt hajtása. A pálya felső szakaszán egy ideig nem tudott tekerni. Vagy is tekerni tudott, de a tekerés nem hajtotta a kereket.

WP B

Végül sikerült leváltania az üres fokozatból és mindent beleadva 10 helyet javítva az Open kategória 25. helyén végzett! Mindezek tükrében igen szép eredmény, szép visszatérés DH és Fourcrossban is egyaránt. Az Open kategóriát végül Szecskai András nyerte Krizsák Jani és Ábrahám Gergely előtt.

yeti

Csapatunk egyetlen Junior versenyzője, Tóth Erik a dobogót célozta meg magának. Az időmérőben a hatodik helyet sikerült megszereznie, amit a döntőben egy eséssel is az ötödikre tudott javítani. 1:57:99-es idővel, csak pár századra volt a negyedik helytől, az elsőtől pedig 4,7mp-re.  A junior bajnok végül Fekete Bence lett. Második Halász Norbert, harmadik Mischl Ákos, negyedik Soronics Olivér.

OB Dobogo

Mivel az elit kategóriákban az első 5 versenyzőt díjazták, Eriknek végül csak összejött a dobogó. Jövőre még junior kategóriában láthatjuk és reméljük sikerül egy tiszta körrel előrébb végeznie.

Kántor Miklós

A felnőttek versenyét végül Liszi Attila nyerte Kántor Miklós és Keresztes Péter előtt.

Viki

Női kategóriában idén már két induló volt, ám végül Sheffer Judit vasárnapi edzőkörében történt esése miatt visszalépett az indulástól. Így Bereczki Viki megint egyedül állhatott a dobogóra.

IMG 9635

Az eredményhirdetés után összepakoltunk és minden ritkán látott ismerőstől igyekeztünk elköszönni. A csapat egy kis része két debreceni riderrel kiegészülve Blatonalmádiban pihente ki a hétvégét.

A szövetséget ért változások, a kerékpársportok kiemelt támogatása és az erdőtörvény változása miatt bizakodva nézünk a jövőbe. Szeretnénk a 10 évvel ezelőtti versenyrendszert, ahol a Kupafutamokon szerzett pontok a lapján lehet az országos Bajnokságon indulni. Ez évente 4-5 liszenszes versenyt jelentene az országban. A versenyek szervezését olyan helyi egyesületek vállalhatnák, akik tagjai a szövetségnek. Így a hazai versenyélet fellendülne, új pályákon, új tehetségek bukkannának fel és a magyar csapatoknak sem csak a környező országok versenyein lenne lehetőségük bizonyítani, ami olyan költséges, hogy tényleg csak kevesen engedhetik meg maguknak. Mindemelett a szövetség engedélyeztetné a versenyek helyszíneit, így az egyesületeknek nem egyedül kellene az erdészetekkel és a környezetvédelmi hivatallal „harcolnia” az engedélyekért és talán elmozdulna az a felfogása a hivatalos szerveknek, hogy ez a sport ártalmas, veszélyes és környezetromboló.

MBKSE2

Végül szertnénk köszönetet mondani támogatóinknak és azoknak, akik segítették csapatunkat: Maxxis, Motorex, Kool-Stop, külön köszönet Szecskő Katának, és Farkas Piroskának a csapat étkeztetéséért. Balázs Bence apukájának a csapatsátrakért, Szénási Kálmán apukájának és Ludányi Petinek a fotókért és Molnár Tibornak pedig a sofőrködésért.

Hivatalos eredménylisták itt!

Facebook foto Galéria itt!

Video: