widget

Egyesületünk két és fél éve költözött be Mátrfüred elhagyottan álló, romos, akkor még szemetes és elhanyagolt épületébe, ahol egy ovoda működött és szolgálati lakások voltak kialakítva. Két éven keresztül évente kellett hosszabbítanunk a szerződést a várossal. 2014 júniusában azonban a bizalmat szavaztak nekünk és öt évre kaptuk meg az épületet és a hozzá tartozó udvart.

Az udvar akkori állapota.

A szerződésben vállaltuk az épület állagának megőrzését és a szemetes szolgálati lakások, a pince és a padlás kitakarítását. Szelektíven válogattunk fémet, üveget és műanyagot, fát, papírt, elektronikai hulladékot. Az egyéb szemetet (főleg ruhák és gyerekjátékok) végül a konténerekbe pakoltunk.

Ilyen konténerből 3 db-ra volt szükség. Ez jól példázza micsoda nagy munka volt a szolgálati lakásokban lakók szemetét felszámolni, úgy hogy a csapattagjainknak időközben fel kellett készülni a versenyzésre, helyt kellett állni iskolában, vagy munkahelyen, illetve versenyt szervezni, országos bajnokságon részt venni…stb.

Az üveget különválogattuk.

A takarítás részén tehát mondhatni túl vagyunk. Az épület ezen kívül több sebből vérzik, mégis remek lehetőségeket rejt magában.

A félig bedőlt vízóra aknát a városgondozás segítségével helyreállítottuk.

A nyílászárók és az elektromos hálózat elavult. A fűtés nem megoldott és a vastag kőfalalak miatt az épület hideg, nyáron viszont a legnagyobb kánikulában is kellemes klímát biztosít.

Helyreállítottuk a csatornákat.

A pincéből felhordott szemetet szelektáltuk.

Jelenleg még mindig az ovoda részét hasznosítjuk leginkáb. Lépésről lépésre haladva sorban újítjuk fel a helységeket. Van konyha és zuhanyzó. Lehetőség van bicikli mosásra és szervízre, parkolásra, csomagmegőrzésre. Főzésre akár szabad ég alatt is bográcsozásra vagy sütögetésre.

 

Az épület tehát a benne uralkodó állapotok ellenére is több funkcióval rendelkezik. Ezeket szeretnénk bővíteni a jövőben a vendégszobák kialkításával, a zuhanyzó bővítésével, öltöző létesítésével, terasz kialakításával, a szervíz leválasztásával.

 

Mindezeket  ha egy teljes felújítás keretein belül sikerülne megvalósítani, akkor elkészülhetne egy olyan hely a Mátrában, ami az ide látogató biciklisek, túrázók, sportolók és kirándulók előtt nyitva állna a az év minden hónapjában.

Felvakoltuk a leázott falat.

Helyet kapnak benne olyan funkciók, amik segítik a versenyzőink fejlődését és zavartalan felkészülését, az utánpótlás nevelést (edzőtáborok, tanuló pálya, konditerem). Ehhez próbálunk pályázni.

8

Köszönjük a város vezetésének a bizalmat. Reméljük, hogy sikerült megfelelő pályázatot találni, hogy megvalósulhasson egy széles körű igényeket kielégítő, hiánypótló létesítmény ami sokáig hasznos szolgálatot tehet.

Köszönjük továbbá azoknak is, akik hozzájárultak munkájukkal, felajánlásukkal kezdeményezésünk eddigi sikereihez.